Goed begonnen is half gewonnen!

Ben jij ook soms op zoek naar een duurzamere levensstijl? Ik wel! Ik heb een vriendin, Nina, die echt super ecologisch en duurzaam leeft (naar mijn gevoel dan toch). Ik ben daar eigenlijk zo jaloers op! Regelmatig komt ze met nieuwe producten af die ze getest heeft en waar ze fan van is. En ik moet zeggen, dat werkt aanstekelijk 😉

Ik heb dan ook eens even nagedacht over wat wij al doen om duurzamer te leven en wat we nog kunnen doen naar de toekomst toe. You only have one life and you have to make sure you give it your best right? Als we het niet voor onszelf doen, dan doen we het voor de kinderen.

Wat doen we al en wat kan beter?

Wij proberen min. 1 a 2 keer vegetarisch te eten per week 😊 Niemand klaagt hierover dus misschien moet ik dat naar 3x per week upgraden. Tegenwoordig bestaan er zoveel alternatieven, waardoor iedereen kan genieten van een veggie menu (en ik nog steeds mijn kinderen kan wijs maken dat ze vleesjes aan het eten zijn).

Een paar jaar geleden hebben wij er een hele renovatie opzitten. We kochten een oud huis, smeten alles af behalve de binnenmuren en gingen aan de slag. We hebben ons huis optimaal laten isoleren, installeerden zonnepanelen (ja ik weet het, geen terugdraaiende tellers meer! Maar we zorgen wel nog steeds voor groenere energie dus dat is een belangrijk pluspuntje dat blijft). Daarnaast hebben we ook gekozen voor een energieleverancier van groene stroom, LED-verlichting en een regenwaterput. Deze zat er al en we hebben wel een beetje spijt dat we niet voor een grotere gegaan zijn. Maar dan kwam de stabiliteit van ons huis in het gedrang dus ja, zwanger met een kind van 1 jaar en aan het verbouwen…je begrijpt dat we dan maar gewoon de oude hebben laten zitten.

Verder zijn wij PLAN-ouders van een kindje, Neyson (6jaar) uit Peru. Als Plan Ouder steun je de structurele projecten en programma’s in de omgeving van je Plan Kind in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Voor meer info kan je hier kijken: https://www.planinternational.be/nl/plan-ouders.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleine dingen die we doen, waarmee we volgens mij wel een verschil kunnen maken als iedereen het doet. Zo gebruiken we hier geen wegwerprietjes meer maar hebben we geïnvesteerd in heel mooie herbruikbare bij Maison du Monde. Zo zijn wij erin geslaagd om de kindjes hun ‘flesje’ weg te nemen. Ze kregen dan een beker melk met een ‘cool’ rietje dat ze zelf mochten kiezen. We proberen ook meer kraantjeswater te drinken. Vorige week zagen we een reportage van Fact-checkers en ik moet mijn mening herzien. Mijn vriend is de enige in huis die enkel kraantjeswater drinkt, maar water van de kraan is echt even goed en daarom probeer ik dus ook volledig over te schakelen. Goedkoper en lekker. En minder sleurwerk als ik naar de winkel ga 😉

Verder proberen we zoveel mogelijk tweedehands te kopen, zowel voor kleertjes als speelgoed. Ah ja, het zou nogal sneu zijn mochten we dat niet doen met onze webshop hehe. Dit doen we echt al veel langer want naast duurzaamheid willen wij ook heel graag onze kindjes een spaarboekje meegeven later. Als ons budget bv. €50 euro is, kopen we iets tweedehands van 20 a 25 euro en de rest storten we op hun spaarboek. Ze zijn op het moment van het cadeautje even tevreden en later waarschijnlijk nog meer haha.

Net zoals elk gezin in Vlaanderen waarschijnlijk zorgen wij er ook voor dat ons afval in de juiste bak belandt: papier bij papier, plastic in de blauwe zak en ons groenteafval gaat op de composthoop in de tuin. Ik wil wel graag nog wat meer groene vingers krijgen en zorgen voor wat meer diversiteit in mijn tuin. Ik ben zot van bloemen en planten maar je kent het wel zeker.. gebrek aan tijd met 2 kleine koters in huis.

Als ik het hier zo nalees, vind ik persoonlijk dat we al goed begonnen zijn. Goed begonnen is half gewonnen zeggen ze dan. Maar beter kan altijd, niet waar?!

Wat staat er op mijn lijstje voor het komende jaar vraag je je af?

  • Nog meer kraantjeswater drinken
  • Plastic vermijden
  • Nog meer de fiets nemen i.p.v. de wagen
  • Met het gezin zwerfvuil oprapen bij ons in de buurt (doen we op school ook in niet-coronatijden)
  • Meer gebruik maken van ecologische producten voor bv. Het huishouden
  • Meer seizoensgebonden/biologische groenten kopen
  • Reclamedrukwerk weigeren door zo een sticker op onze brievenbus te kleven

Doen jullie mee? Of hebben jullie nog extra tips? Ik hoor het graag.

Reageer

Alle commentaren worden beoordeeld voor ze getoond worden